Най-малко 11 души са загинали при силно земетресение край северното крайбрежие на Хаити. Повече от 100 души са ранени, след като няколко сгради са рухнали в бедната карибска страна, съобщиха местните власти, цитирани от "Ройтерс".

Земетресението е било с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер на около 20 км западно-северозападно от крайбрежния град Порт-де-Пайкс, на дълбочина 11,7 км, уточниха от Геофизичния институт на САЩ.

Началникът на полицията за северозападния регион заяви, че най-малко седем души са загинали и повече от 100 са били ранени в Порт-де-Пайкс.

Още четирима души са загинали в и около град Грос-Морн на юг, включително момче, ударено от срутваща се сграда, уточни кметът на града.

Снимка 382360

Източник: EPA/БГНЕС

Земетресението е било едно от най-силните в Хаити от труса с магнитуд 7 по Рихтер през 2010 г., което удари близо до столицата Порт-о-Пренс и при което загинаха десетки хиляди хора.

В публикация в "Туитър" президентът Джовенел Моис призова хората да останат спокойни, след като службата за гражданска защита съобщи, че земетресението е предизвикало паника в северните градове.