Петнадесет души бяха ранени, включително поне един сериозно, при две отделни дерайлирания на влакове, станали в бърза последователност в петък при бурен вятър в Северозападна Швейцария, съобщиха от полицията.

Инцидентите по регионални пътнически железопътни линии са станали на около 30 км един от друг, северно от швейцарската столица Берн.

При първия инцидент са ранени трима души, включително машинистът, а при втория - 12 души, като наблизо е регистрирана скорост на вятъра от 136 километра в час.

Първият инцидент е станал в крайезерното село Лушерц около 16:30 ч. (1430 GMT), съобщиха от полицията. Във влака са се намирали 16 души.

"Докато духаше силен вятър... предният вагон на влака се преобърна вдясно от релсите, плъзна се надолу по малък насип в продължение на няколко метра и накрая спря", се казва в изявление на кантоналната полиция в Берн.

"Трима души, включително и машинистът на преобърналия се локомотив, бяха ранени, лекувани от четири екипа на Бърза помощ и откарани в болница."

Предният вагон на двувагонния влак се е виждал да лежи на дясната си страна извън еднорелсовия път, на тревната граница между пътя, който минава покрай железопътната линия, и разорана нива.

На мястото на инцидента са пристигнали работници с оранжево работно облекло, които са поставили стълба до вагона, за да могат да достигнат до обърнатата лява страна. Пожарникари помогнаха за изваждането на хората.

Задната част на вагона се търкаляла няколко метра, преди да спре.

Повредена е електрическа стойка, която е извадена от строя.

"Започнало е разследване за установяване на обстоятелствата и причините за произшествието", заявиха от полицията.