Най-малко 169 са жертвите на тайфуна Раи, който връхлетя Филипините в четвъртък, 16 декември, съобщи Би Би Си.

Около 300 хиляди местни жители бяха принудени да напуснат домовете си, които се оказаха на пътя на стихията.

Тайфунът, при който скоростта на вятъра беше около 195 километра в час, опустоши югоизточните острови на страната. Представители на Международния Червен кръст свидетелстват, че са изцяло са разрушени множество домове, болници, училища и други обществени сгради.

Засега е трудно да се установят истинските мащаби на разрушенията, тъй като връзките с пострадалите региони са нарушени. Властите се опасяват, че броят на жертвите може да се окаже по-голям, особено като се имат предвид съобщенията за наводнения е свлачища.

Над 100 жертви взе тайфунът Раи във Филипините

Над 100 жертви взе тайфунът Раи във Филипините

Това е най-силната буря, ударила страната през 2021 г.

"В много райони няма електричество, няма връзка, не достига питейна вода. Някои места изглеждат като бомбардирани, по-лошо е, отколкото по време на Втората световна война." - заяви пред Би Би Си шефът на филипинския офис на Червения кръст Ричард Гордън.

Работещите на място спасители описват ситуацията като "пълен ужас". В издирвателно-спасителните операции участват хиляди военни, служители на бреговата охрана и пожарникари.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте извърши оглед на пострадалите райони от въздуха, с хеликоптер. На кадрите, публикувани от негови служители в социалните мрежи, се вижда, че тайфунът е опустошил островите Сиаргао, Динагат и Минданао.

Раи е най-силният тайфун на Филипините през тази година,