Най-малко 24 души са загинали, след като пътнически самолет се е разбил в къщи в град Гома в източната част на Демократична република Конго, съобщават местните власти, цитирани от световните информационни агенции.

Живеещи в къщите, включително четирима членове от едно семейство, са сред жертвите.

Малкият самолет е паднал в квартал Мапендо, след като "пропуснал" излитането си от летището в града, уточни областният управител на Северно Киву Нзанзу Касивита.

Властите уточняват, че 17 пътници и двама членове на екипажа са били на борда на самолета.

Инцидентите с летателни апарати в ДР Конго са сравнително чести в контекста на немарливостта по отношение на безопасността и лошата поддръжка, а всички търговски превозвачи в страната имат забрана да работят в Европейския съюз.

Самолетът Dornier-228, който е двумоторна турбовитлова машина, собственост на частния превозвач Busy Bee, се е разбил около минута след излитането.

Самолетът е трябвало да лети за Бени, на 350 км северно от Гома.

Причината за катастрофата все още не е ясна, но някои източници твърдят, че е имало повреда на двигателя веднага след излитането.

Спасителите и местни жители веднага са отишли на мястото на катастрофата, за да евакуират ранените, а също така да извадят телата на жертвите.

Засега не е известно колко хора са се намирали в домовете си, когато самолетът се е разбил.