Най-малко 380 кита са загинали при масово засядане на брега в южната част на Австралия, съобщиха властите, като спасители са успели да освободят само няколко десетки оцелели, съобщава "Франс прес".

Почти цялото стадо от 460 кита от вида обикновена гринда, заседнали в пристанището на Макуори, на скалистия и слабо населен западен бряг на Тасмания, вече е загинало.

"Имаме по-точно преброяване и можем да потвърдим, че 380 кита са мъртви", каза мениджърът на Службата за парковете и дивата природа на Тасмания Ник Дека.

"Останали са около 30 все още живи, но добрата новина е, че спасихме 50", каза той, определяйки спасителните действия като емоционално тежки.

Първите от гигантските бозайници бяха открити в понеделник, което предизвика големи усилия за освобождаването им от пясъчна ивица, достъпна само с лодка.

Това е най-голямото масово засядане, регистрирано някога в Тасмания, островен щат край южното крайбрежие на континентална Австралия и вероятно най-голямото в историята на страната.

Спасителен екип от 60 природозащитници, квалифицирани доброволци и местни работници в рибовъдни стопанства фокусира усилията си върху група китове, частично потопени във водата.

Спасителите са прекарали два дни в газене в студените плитчини, за да освободят все още живите морски обитатели, като са използвали лодки, снабдени със специални въжета, за да ги насочат обратно към открития океан.

Сега те се опитват да освободят колкото се може повече от 30-те останали живи кита.

"Те са фокусирани върху работата - това е трудна работа, някои от тях са до гърдите си в студена вода, така че ние се опитваме да редуваме екипите", каза Дека и допълни: "Това е много изтощаващо физически. Също е и емоционално изтощаващо."

Китовете са намерени заседнали на разстояние до 10 километра един от друг, а сега спасителните екипи са разширили зоната за издирване, за да проверят дали още от бозайниците са блокирани наблизо.

Някои от китовете, спасени вчера, отново са заседнали през нощта, в съответствие с прогнозите на експертите по поведение на китове, но Дека остава оптимист относно непосредствените перспективи за тези, които са останали в океана.

"Добрата новина е, че повечето спасени китове все още са в дълбоки води и плуват", каза той пред репортери в близкия град Страхан и увери: "Те не са заседнали. Значи сме по-успешни, отколкото не." 

Причините за масовите засядания остават неизвестни - дори за учените, които изучават феномена от десетилетия.

Някои изследователи обаче предполагат, че изключително общителните пилотни китове може да са излезли от маршрута си, след като са се хранили близо до бреговата линия или следвайки един или два кита, които са се отклонили.

Морският биолог от министерството на околната среда на Тасмания Крис Карлиън заяви, че това е "естествено събитие", като засядания на видовете се случват редовно през цялата история както в Южна Австралия, така и в съседна Нова Зеландия.

"Ние се намесваме и реагираме в тези ситуации, но доколкото можем да предотвратим това да се случва в бъдеще, наистина можем да направим малко", отбеляза той.

Карлиън подчерта, че проблемите с благоденствието на животните са основна причина, поради която властите и природозащитниците се намесват в масовите засядания, заедно с обществените очаквания и способността да научат повече за даден вид.

Това би било "изключително стресиращо" преживяване за освободените китове, каза той, но минали събития показаха, че те вероятно ще процъфтяват в дивата природа.

"Доста убедително показахме, че животните ще се прегрупират, ще реформират тези социални връзки и те ще - поне в краткосрочен и средносрочен план за времето, което са били проследявани - ще демонстрират нормално и естествено поведение", коментира Карлиън.

Властите сега ще насочат вниманието си към изхвърлянето на труповете на китовете, като оценители пристигат на мястото днес, за да създадат план за почистване.

"С течение на времето (китовете) стават все по-уморени, така че шансовете им за оцеляване намаляват", каза Дека и увери: "Но ние ще продължим да работим, докато на мястото има живи животни."