Четирима души са загинали, а още седем са в неизвестност в каменовъглена мина в Южна Полша, заяви висш правителствен служител след вероятна експлозия на метан в ранните часове на сряда, според собственика на рудника, предава Ройтерс.

От компанията собственик JSW заявиха, че вероятната експлозия на метан във въглищната мина "Пиновек" в Павловице е станала малко след полунощ на дълбочина от 1000 метра. По това време в района е имало общо 42 миньори, 21 от които са транспортирани в болница. Повечето от ранените са с изгаряния, съобщиха лекари пред репортери.

"Много тъжна информация", написа вицепремиерът Яцек Сасин в "Туитър". "Четирима миньори загинаха в резултат на експлозия в мина "Пиновек". Издирването на други седем продължава... Присъединявам се към молитвите със семействата и близките на миньорите."

От JSW съобщиха, че 13 екипа са участвали в спасяването, но усилията са спрени. "Спасителната операция беше временно преустановена, докато праховата бариера, предпазваща спасителната база от експлозията на метан, не бъде възстановена", се казва в изявление на компанията.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че неговите "мисли и молитви" са със семействата на миньорите и че ще пътува до района.

Полша трябва да плаща 500 000 евро дневно на ЕК заради отказ да затвори въглищна мина

Полша трябва да плаща 500 000 евро дневно на ЕК заради отказ да затвори въглищна мина

Зависимата от въглищата Полша е в конфликт с Чехия заради мината