Полша ще трябва да плаща ежедневна глоба в размер на 500 000 евро на Европейската комисия (ЕК) за нарушаване на по-ранно съдебно решение за спиране на дейността в открития рудник за лигнитни въглища в Туров. Това обяви Съдът на Европейския съюз, информира "Ройтерс".

Зависимата от въглищата Полша е в конфликт с Чехия, която казва, че спорната мина уврежда общности през границата.

Полша затваря последните въглищни мини през 2049 г.

Полша затваря последните въглищни мини през 2049 г.

Протестът на миньорите ще бъде прекратен

Впоследствие Прага подаде жалбата си до ЕК, която миналата година започна наказателна процедура срещу Полша, като настоя, че Варшава е нарушила законодателството на ЕС.

Чехия също заведе свое дело в базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз, най-висшия в Европа, и спечели подкрепящи съдии за временна заповед към Полша за спиране на дейността на Туров до окончателно решение.

Тя също така поиска ежедневна глоба от 5 млн. евро, която да бъде наложена на Полша. Съдът днес се съгласи с искането на Чехия, но определи много по-ниска сума.

Природозащитници съдят най-голямата въглищна централа в Полша

Природозащитници съдят най-голямата въглищна централа в Полша

"Безпрецедентно" съдебно дело

"Полша е осъдена да плаща на Европейската комисия дневна неустойка в размер на 500 000 евро, тъй като не е прекратила дейностите по добив на лигнитни въглища в рудника Туров", постанови Съдът на ЕС.

"Подобна мярка изглежда необходима, за да се засили ефективността на временните мерки, взети с определение от 21 май 2021 г., и да се възпрепятства тази страна членка да забави привеждането на поведението си в съответствие с това определение", определиха съдиите.