Най-малко девет алпинисти, сред които пет корейски граждани, загинаха на връх Гурджа (Гурия) в Непал, съобщи thehimalayantimes.com.

Масивно свлачище погреба основния лагер на връх Гурджа (7,193 метра). Той бе разположен в склона на южната стена на връх Духалагири в Западен Непал, според организатора на експедицията.

Уангчу Шерпа, управляващ директор на Трекинг лагер в Непал, каза, че петимата корейски алпинисти - от Koreanway Gurja Himal Expedition 2018, включително и ръководителят на екипа Ким Чанг-хо, заедно с техния помощен персонал са загинали при инцидента снощи.

Сред идентифицираните корейски алпинисти от експедицията са Лий Яехун, Рим Ил-джин, Юо Манджийк и Джоун Джон-мо.

Разпознатите непалски алпинисти са Чаринг Бот и Лакпа Сангбу Вот - и двамата от Bhotkhola Rural Municipality-1 в района Шанкувасаба.

Лагерът, който е бил на 3500 м, е заровен от тежка снежна буря, последвана от свлачище. Алпинистите са очаквали по-добро време, за да тръгнат нагоре. Спасителният хеликоптер беше изпратен тази сутрин.

Сред жертвите вероятно е и южнокорейският алпинист Ким Чан-хо. През 2013 година той стана най-бързият катерач, покорил 14-те най-високи върхове в света без допълнителен кислород.