Тече спешна операция за почистването на нефтен разлив от потънал танкер, което е довело до почернянето на популярни плажове и заливи в сароническия залив край Атина, съобщава "Гардиън".

Властите определиха случилото се като екологична катастрофа, след като голяма маса катран и нефтено петно са се насочили към жилищни крайбрежни зони.

Днес, четири дни след като 45-годишният танкер потъна край остров Саламина, кметовете в предградията южно от столицата бяха принудени да затворят плажове заради рискове за общественото здраве.

"Това е голямо екологично бедствие", подчерта кметът на Саламина Исидора Нану-Папатанасиу и добави: "Очевидно опасността (от замърсяване) не е била правилно преценена, теченията разнесоха разлива."

Корабът е потънал, докато е бил на котва в ранната утрин в неделя. Превозвал е 2 500 тона мазут и газ, когато потънал при нормални метеорологични условия. Само двама от 11-членния екипаж на кораба - капитанът и главният инженер - са били на борда, когато е започнал да поема вода. И на двамата са повдигнати обвинения за немарливост, но са били пуснати под гаранция.