Най-големите нефтени компании в света се обединяват, за да участват съвместно в почистването на нефтения разлив в мексиканския залив.

Сред компаниите - инициатори са Exxon Mobil Corp, ConocoPhillips и Chevron Corp, Royal Dutch Shell, съобщава РИА Новости, позовавайки се на Ройтерс.

Те планират да инвестират 1 милиард долара за разработване на нова система за локализация на нефтеното петно.

Предвижда се системата да работи на дълбочина до 3000 метра, което почти два пъти надхвърля дълбочината, на която е течът от петролните кладенци Макондо след аварията на платформата на британската петролна компания BP.

Според предварителните прогнози системата ще събира до 100 000 барела петрол дневно.

Мобилността на тази система ще позволи да се приведе в действие в рамките на 24 часа.

Тя ще бъде комплектувана с широк спектър от оборудване и може да се използва при различни метеорологични условия.

Новата система ще се състои от специални подводни съоръжения за локализиране на течовете, които ще бъдат монтирани към колектори и тръбопроводи за доставка на петрол на борда на танкер.

За осъществяването на този план ще бъде създадена неправителствена организация, наречена Marine Well Containment Company.

Предвижда се към изпълнението на проекта да се пристъпи в най-скоро време, но все още не е завършен окончателният график за неговото изпълнение.

Ръководството на BP заяви, че в момента компанията възнамерява да се съсредоточи върху премахването на течовете, а не върху разработването на нови технологии за локализиране на такива в бъдеще.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.

Аминистрацията на президента на САЩ  Барак Обама подаде срещу BP нова фактура за покриване на разходите по последиците за премахване на последиците от нефтения разлив, която възлиза на $ 99,7 млрд.

Преди дни компанията заяви, че обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.