Всеки трети от преболедувалите коронавируса страда от нервно или психическо разстройство шест месеца след заразяването. Това става ясно от проучване на британски и американски учени, публикувано в научното списание Lancet Psychiatry.

Учените са провели изследване на 236 хил. пациенти. Те са проверили за наличие у преболедувалите COVID-19 на последствия под формата на 14 различни нервни или психически разстройства шест месеца след като човек е бил диагностициран за първи път с коронавируса.

Проучването е установило, че хората, които са преболедували COVID-19, са по-склонни да развият мозъчни нарушения, отколкото онези, които са преболедували грип или други респираторни заболявания.

"Сред 236 379 пациенти, диагностицирани с COVID-19, изчисленото разпространение на диагнозите на неврологични или психиатрични заболявания през следващите шест месеца е 33,62 процента", се уточнява в публикацията.

Най-често срещаните са тревожно разстройство (17% от възстановилите се) и афективно разстройство (14%). Други диагнози са по-рядко срещани: исхемичен инсулт при 2 процента, разстройство, предизвикващо употребата на психоактивни вещества при 6,5 процента, безсъние при 5 процента и деменция при 0,7 процента.

Тези показатели обаче са по-високи при онези, които са преболедували по-тежко COVID-19 и са преминали през лечение в реанимация.

Като цяло, за 13% от изследваните, диагнозите, свързани с психични или нервни разстройства, са поставени за първи път.

"Нашите данни предоставят важни доказателства за степента и естеството на грижите, които може да се налагат (за пациентите, б. р.). Получените данни също така подчертават необходимостта от засилено неврологично наблюдение на пациенти, които са приети в реанимация или са имали енцефалопатия (невъзпалително заболяване на главния мозък, б. р.) по време на заболяването от COVID-19", се отбелязва в изследването.