Италианските здравни власти съобщиха, че броят на официално регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие се е увеличил с 5 372 души, като това е най-големият брой заразени в рамките на 24 часа от 28 март насам, когато беше пикът на епидемията на Апенините, съобщават световните осведомителни агенции.

С това общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 343 770 души.

Рязък скок на заразените с коронавируса в Италия

Рязък скок на заразените с коронавируса в Италия

4 458 заразени

Общият брой на починалите от COVID-19 от началото на епидемията в Италия вече е 36 111 души, като през последните 24 часа жертвите са 28 души. По брой на починалите Италия се нарежда на шесто място в света след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания. 

Общо 237 549 пациенти са излекувани от болестта от началото на епидемията, разкриха още властите.

В северната област Ломбардия са регистрирани най-много новозаразени - 983 души - изпреварвайки на първото място южната област Кампания, където са регистрирани 769 заразени за последните 24 часа.

Италия задължи да се носят маски навън и удължи извънредното положение

Италия задължи да се носят маски навън и удължи извънредното положение

Правителството удължи извънредното положение до 31 януари

Увеличават се притесненията във връзка със способността на болниците в южната част на Италия да се справят, след като те успяха да избегнат драстичната първа фаза на епидемията.

Междувременно Асоциация на лекари предупреди днес, че ако заразените продължат да се увеличават със същите темпове, както през последните дни, тогава отделенията за интензивно лечение, особено в Кампания и Лацио (областта, където се намира столицата Рим) ще имат затруднения през следващия месец и половина, освен ако не бъдат въведени допълнителни ограничителни мерки.

По-рано през седмицата правителството на Италия удължи извънредното положение в цялата страна до края на януари 2021 г. и отново направи задължително носенето на предпазни маски на открито.

Италия с над 2000 заразени от коронавирус за първи път от април

Италия с над 2000 заразени от коронавирус за първи път от април

24 души са починали спрямо 19 ден по-рано