Китайски кораби са били изпратени да почистват огромния петролен разлив, след като ирански танкер потъна край бреговете на Китай, пораждайки опасения за опустошителни щети върху живота в морето, съобщава "Франс прес".

Танкерът "Санчи", превозващ 136 хил. тона лек суров петрол от Иран, потъна вчера след избухването на нов и огромен огън, изпращайки облак от черен дим на повече от километър над Източнокитайско море.

Спасители успяха да извадят тела на моряци от горящия танкер край Китай

Спасители успяха да извадят тела на моряци от горящия танкер край Китай

Екип от ирански командоси се е присъединил към спасителните операции

Само три тела бяха открити от 32-членния екипаж след сблъсъка на танкера с товарния кораб CF Crystal на 6 януари, предизвиквайки пожар, който китайските кораби се затрудниха да потушат.

Иранските власти заявиха, че няма надежда за намирането на оцелели сред екипажа от 30 иранци и двама бангладешци, предизвиквайки скръб и гняв сред семействата на моряците в Техеран.

Издирвателната и спасителната операция бяха отменени, а почистването започна след като огънят на морската повърхност беше най-накрая овладян днес, уточни китайската държавна телевизия.

Два кораба са разпръснали химикали с цел разтваряне на петрола. Разливът е дълъг 18,5 км и е широк 7,4 км, като се намира на изток от потъналия кораб. Това значи площ на разлива от около 129 кв. км.

"Дейностите по почистването са едно от най-важните неща, върху които съсредоточаваме вниманието си. Никой не иска да види мащабна вторична катастрофа", посочи говорителят на китайското външно министерство, добавяйки, че причината за инцидента се разследва.

Експертът от американския щат Аляска Ричард Стайнър нарече инцидента "най-големият единичен разлив на петролен кондензат в историята".

Дори ако само 20 процента от товара на танкера се е излял в морето, това ще бъде количество, горе-долу еквивалентно на катастрофалния разлив на петрол в Аляска през 1989 г. от танкера Exxon Valdez.