Нов нефтен разлив е открит в Мексиканския залив, където потъна нефтена платформа „Deepwater Horizon".

За това съобщи американската брегова охрана, цитирана от БиБиСи. Изтичането е с пъти по-голямо, отколкото се предполагаше. Доскоро се смяташе, че от потъналото съоръжение изтичат 1 000 барела нефт дневно. Сега обаче стана ясно, че те са поне 5 000.

Разливът вече се намира на около 80 км. от бреговете на Луизиана. Губернаторът на щата е поискал спешна помощ от правителството.

БиБиСи допълва, че американските власти са започнали т.нар. „контролирани пожари"  в част от петролния залив. Те представляват подпалване на петрола, който бива ограден чрез специални ограничители на водната повърхност. Подобни контролирани пожари са били използвани преди и са показали висока ефективност.

Със сигурност пораженията за околната среда  в района ще са мащабни.

Според експерти организмите в близост до петното могат да бъдат сериозно засегнати от токсичните газове след пожара. Въпреки това пораженията за природата от изгарянията на нефтеното петно ще са по-малки в сравнение с тези, които биха последвали, ако то се разпространи.

Последната инспекция на контролната организация На платформата Deepwater Horizon, проведена през март и април тази година, не е открила никакви нарушения.
Причината за взрива, който доведе до мащабната авария, все още не е ясна.

В тежкия инцидент загинаха 10 души.