Учените са разтревожени от степента, с която метанът се увеличава в атмосферата в момента.

След период на относителна стагнация през първото десетилетие на XXI век, концентрацията на газа се е повишила, съобщава БиБиСи.

Метанът (CH4) е по-малко от въглеродния диоксид (CO2), но предизвиква по-силен парников ефект.

Изследователите предупреждават, че усилията за справяне с климатичните промени ще бъдат подкопани, ако метанът също не бъде ограничен.

"CO2 и неговото ограничаване е все още доминиращата задача, с която трябва да се справим. Но ние рискуваме, ако загубим от погледа си метана и се съсредоточим само върху намаляването на нивата на въглеродния диоксид", изтъква Робърт Джаксън от американския университет "Станфорд".

Проф. Джаксън е говорил преди срещата на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско тази седмица, където тенденциите, свързани с метана ще бъдат основна тема на дискусиите.

Проф. Робърт Джаксън и негови колеги отправят апел към научната общност за справяне с недостига на знания, свързани с метана.

Причината за увеличаването на метана в атмосферата не е очевидна. След съвсем слабия му ръст между 2000 и 2006 г., концентрацията му в атмосферата започва видимо да нараства от 2007 г., като през 2014 и 2015 г. е отчетен рязък скок.

През тези последни две години метанът е нараснал бързо с 10 или повече частици на милиард годишно.

За разлика от това глобалните емисии на СО2 са се свили, давайки надежда, че повишаването на концентрацията му в атмосферата (понастоящем малко над 400 частици на милион) може също да се забави.

"Метанът има много източници, ала виновникът зад рязкото му повишаване вероятно е земеделието", подчертава проф. Джаксън и допълва: "Ние сме свидетели на някакво нарастване на емисиите от изкопаемите горива през последното десетилетие, но смятаме, че биологичните и тропическите източници са най-вероятни."

Земеделските източници на метана включват говедата и други преживни животни, както и нарастването на оризищата.