Властите на Съединените щати съобщиха, че поне 200 милиона дози от ваксина срещу COVID-19 досега са били сложени на американците, съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че първоначалната цел на американския президент Джо Байдън беше да постигне бройка от 100 милиона ваксини през първите 100 дни от президентството си. Целта беше постигната за 89 дни. Оттогава вторите 100 милиона бяха поставени за 36 дни.

В момента над 78,5 милиона души в Америка са напълно ваксинирани, което представлява 23,6% от населението. Около 40% от населението на нацията вече е получило поне една доза от ваксина срещу COVID-19.

Фаучи се надява САЩ да възобновят ваксинирането с J&J

Фаучи се надява САЩ да възобновят ваксинирането с J&J

Случаи на тромбози спряха временно употребата ѝ

За да ускори максимално производството, правителството се позовава на един военновременен закон. Така американските концерни получават подкрепа, за да произвеждат повече ваксини, да ги опаковат и разпращат. А Пентагонът подпомага логистиката. Националната гвардия, защитата при бедствия, пенсионирани лекари и болногледачи също са мобилизирани, припомня "Дойче веле".

Само преди месец Центърът за контрол и превенция на заболяванията обяви, че за един ден са били имунизирани над 2 милиона човека. За сравнение: това отговаря на броя ваксинираните германци от края на декември насам.