Нова драма със затрупани миньори е сред водещите теми в световните медии. След като 33-има работници бяха спасени след прекарани месеци под земята в Чили, сега в подобна ситуация се намират техни колеги, затрупани в Нова Зеландия.

БиБиСи съобщава, че спасителите нямат никаква представа след колко време ще успеят да достигнат миньорите. Припомняме, 29 души са в неизвестност след силна експлозия във въгледобивна мина на компанията Pike River Coal Co. Ltd, намираща се на 50 километра северно от град Греймут.

Според спасителите в галерията с миньорите може да има натрупване на вредни газове. От петък, когато стана експлозията, не е осъществен контакт с никой от затрупаните. Те са възраст от 17 до 62 години. Повечето от миньорите са от Нова Зеландия, но сред тях има и работници от Австралия, Великобритания и Африка.

Всеки работник разполага има със спасителен пакет за кризисни ситуации, който може да предостави кислород за 30 минути. Той позволява придвижването до специално създадено в мината помещение за кризисна ситуация, в което има уред за доставка на кислород и храна.