Нова мутация на коронавируса, с име AY.4.2, е засечена вече и в Русия.

Вирусолози предполагат, че това ще е следващият силно заразен щам на вируса, каза ръководителят на научната група за разработване на нови методи за диагностициране на човешки заболявания в Централния изследователски институт на Епидемиология на Роспотребнадзор Камил Хафизов, цитиран от "Новости".

По данни на британските учени новият вариант може да бъде 10.15% по заразен от класическия вече вариант на делта щама. Има съмнения, че мутацията е същата, за която британският здравен министър Саджид Джавид призна преди няколко дни, че се разпространява и на Острова. 

В Израел засякоха мутация на Делта варианта, тя вече циркулира във Великобритания

В Израел засякоха мутация на Делта варианта, тя вече циркулира във Великобритания

Вариантът "Делта плюс" е по-устойчив...

"Вариант AY.4.2 на делта вече е открит в изолирани случаи в Русия, както следва от резултатите от секвенирането на геномите на коронавирус SARS-CoV-2, депозирани в базата данни VGARus. Някои кръгове на руските учени наричат новия вариант на гена "Делта+". Той уточни, че версия AY.4.2 е един от многото вариации на Делта.

Смята се обаче за висока вероятността новият вариант да се разпространи широко в Русия. Счита се, че именно тази мутация е виновна за запазването на високите нива на разпространение на вируса не само в Русия, но и по света.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

Програма Covax продължава да изостава