Още 1,48 млн. американци са се регистрирали да получават обезщетения за безработица през изминалата седмица. Това обявиха от Министерството на труда на САЩ, като това са по-лоши от очакваните данни, показващи продължаващата мощ на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), отбелязва "Франс прес".

Новорегистрираните безработни са спад от едва 60 000 души спрямо предходната седмица, с което общото количество на безработните от затварянето на голяма част от фирмите в средата на март насам достигна до над 47,2 млн. души.

Вече близо 46 млн. безработни в САЩ от началото на COVID-19 кризата

Вече близо 46 млн. безработни в САЩ от началото на COVID-19 кризата

Още 1,5 млн. души са се регистрирали като безработни за седмица

Към безработните бяха добавени 728 120 души, които миналата седмица кандидатстваха за обезщетения по специална програма за хора, които обикновено не отговарят на условията, докато безработните, които действително получават обезщетения, са спаднали с половин пункт до 13,4 процента през седмицата, приключила на 13 юни.

Регистрациите за безработица достигнаха своя пик в средата на март след стремително нарастване заради спирането на бизнеса и те останаха доста над равнището, наблюдавано по време на световната финансова криза, разразила се през 2008 г.

Още 1,5 млн. безработни американци за седмица

Още 1,5 млн. безработни американци за седмица

Безработните са с 350 000 по-малко спрямо предходната седмица

Четириседмичната подвижна средна стойност на новорегистрираните безработни е спаднала от 1,78 млн. на 1,62 млн. души, което според Рубеела Фаруки от High Frequency Economics е положителен знак, дори след като данните показват, че фирмите може да изпитват затруднения, докато щатите се опитват да рестартират икономическата дейност на фона на скок на заразените.

"Спадът на продължаващите регистрации за трета поредна седмица е обнадеждаващ и продължава да сигнализира за наемане и пренаемане", допълни Фаруки.

Изненадващ спад на безработицата в САЩ през май до 13,3%
Обновена

Изненадващ спад на безработицата в САЩ през май до 13,3%

Процентът на безработните американци се понижи от 14,7% през април