Още 1,5 млн. работници в САЩ са се регистрирали като безработни през последната седмица. Това съобщиха от Министерството на труда, с което общият брой на безработните в страната от началото на кризата с новия коронавирус (COVID-19) вече е 45,7 млн. души, съобщава "Франс прес".

Броят на новорегистрираните безработни е изненадващо висок - спад от едва 58 000 души спрямо нивото от предишната седмица, докато нивото на осигурената безработица, показващо хората, които все още получават помощ към седмицата, приключила на 6 юни, е непроменено на 14,1%, като 20,5 млн. души продължават да получават обезщетения за безработица.

Още 1,5 млн. безработни американци за седмица

Още 1,5 млн. безработни американци за седмица

Безработните са с 350 000 по-малко спрямо предходната седмица

Освен това повече от 760 000 души в 46 щата са подали до миналата седмица молби за помощ за безработица по специална програма за хора, които обикновено не биха имали право да се ползват от обезщетенията, уточниха от Министерството на труда.

Рубеела Фаруки от High Frequency Economics констатира, че седмичната справка за безработицата предлага смесена присъда за здравето на най-голямата икономика в света.

"Спадът на регистрациите за безработица за втора поредна седмица, въпреки че е малък, е окуражаващ, като дава сигнал за наемане или пренаемане", анализира тя и допълни: "Високият темп на съкращения обаче е показателен за продължаващите напрежения на пазара на труда."

Близо 3 млн. безработни във Великобритания заради коронавируса

Близо 3 млн. безработни във Великобритания заради коронавируса

Регистрирано е 126% увеличение до 2,8 милиона безработни

Данните за безработицата в САЩ представляват най-новия поглед върху икономическото опустошение, причинено от пандемията от новия коронавирус, която принуди бизнеса в цялата страна да затвори от средата на март, което доведе до масови съкращения на работници.

Нивото на нови седмични регистрации за безработица намаля след достигането на пика си в края на март и много щати започнаха отново да отварят постепенно икономиките си.

И все пак вирусът продължава да циркулира, като епицентърът на епидемията се измества от Ню Йорк към южните и западните щати.

САЩ са на първо място в света по брой на заразените и починалите от COVID-19 с повече от 117 000 жертви и повече от 2,1 млн. заразени.

Безработицата в Австралия скочи до 7,1%

Безработицата в Австралия скочи до 7,1%

През март процентът на безработните беше 5,2 на сто, а през април - 6,4%