Близо 3 милиона безработни във Великобритания заради коронавируса, показват официалните данни на Националната статистическа служба, цитирани от АФП.

Регистрирано е 126% увеличение до 2,8 милиона безработни през първите три месеца до май, което съвпада с наложените в страната ограничения в борбата с коронавируса.

Великобритания е пред най-тежката си рецесия от 300 г. насам

Великобритания е пред най-тежката си рецесия от 300 г. насам

Не само заради коронавируса, а и заради Брекзит...

Внесените документи за обезщетение за безработица са нараснали с ¼ през май от април, допълват от службата, докато свободните работни места се сринаха до рекордно дъно, след като епидемията буквално спря икономическата активност.

Обединеното кралство наложи блокада на 23 март, когато правителството даде начало на програма за изплащане на по-голямата част от заплатите на освободените от работа.

Статистическата служба добави, че процентът на безработните или тази част от работната ръка, която е останала без работа, е 3,9% през трите месеца до април, недалеч от 45-годишен спад.

Тревожни данни за икономиката на Великобритания

Тревожни данни за икономиката на Великобритания

Възстановяване се очаква едва през 2023 г.

Временно освободените работници са определяни като заети в данните на службата. Вероятно процентът на безработните ще се увеличи от следващия месец, тъй като ще се вземат под внимание молбите за безработица през май.

Отделно финансовото министерство обяви, че 9,1 милиона души са получили плащания по програмата за покриване на част от заплатите.