През май експертите от Bank of England обявиха, че Великобритания е изправена пред най-голямата рецесия от 300 години насам. Месец по-късно ситуацията не се е подобрила. Не само заради коронавируса, а и заради Брекзит, отбелязва Дойче веле.

Великобритания бе тежко засегната от кризата с коронавируса - през март и април икономиката се е свила с почти една четвърт спрямо същия период на миналата година. По данни на Британската статистическа служба ONS, спадът на БВП през април е 20,4 процента, а това връща страната до нивото от 2002 година. За сравнение - средният спад на БВП в еврозоната е 17,1 процента.

"Това е катастрофално - става дума за мащаби, които са непознати в исторически план", казва Пол Джонсън, ръководител на Института за фискални проучвания. Според прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през тази година Великобритания ще отбележи най-голям спад в растежа в Европа. Организацията очаква свиване на брутния социален продукт с 11,5 процента - в случай че втората вълна на пандемията бъде избегната. Подобен спад се очаква и във Франция, Испания и Италия, но пък прогнозираният минус за Германия е 6,6%, отбелязва "Ди Велт".

Същевременно медици и учени излизат с предупреждения, насочени към избягване на най-мрачния бъдещ сценарий. "Ще умрат още много хора, ако страната не реагира на пандемията по-добре, отколкото досега", посочват експертите в писмо, публикувано от "Гардиън" и цитирано от "Дер Шпигел".

Перспективите са мрачни

Великобритания въведе ограничителните мерки по-късно, отколкото повечето засегнати европейски държави. Към момента в страната са регистрирани над 41 000 смъртни случая от Ковид-19 - печален рекорд в Европа. В световен мащаб Великобритания се нарежда на трето място по жертви на новата болест - след САЩ и Бразилия, според данните на американския университет "Джонс Хопкинс".

Поради това и отпадането на ограниченията закъснява. В момента са отворени само магазините за хранителни стоки, градинските центрове и някои мебелни къщи. Всички други магазини ще отворят едва следващия понеделник. Ресторантите и фризьорските салони, които в Германия и другите европейски страни работят вече от седмици, във Великобритания остават затворени. Те ще заработят отново най-рано през юли, в зависимост от разпространението на заразата.

Поради това в началото на юни екскурзиите и посещенията на търговски центрове и ресторанти са отчели спад с 60% в сравнение с нивото преди избухването на пандемията. В другите европейски страни този индикатор е много по-нисък - 20% спад в Германия и в Нидерландия, 30% - във Франция и Италия.

От последните данни се вижда отчетливо "колко дълбока е дупката", от която Великобритания трябва да излезе, казва икономистът Дейвид Оуен от банка "Джеферис", цитиран от "Ди Велт". Същевременно експертите прогнозират рязък ръст в безработицата през лятото, след съкращаването на възможностите за работа на намалено работно време. Безработните могат да надхвърлят 10 процента - подобно ниво за последен път е било регистрирано през 1980-те години при упадъка на минното дело.

Поради мрачните перспективи редица министри и депутати настояват за разхлабване на правилата за дистанция. Във Великобритания важи правилото за спазване на дистанция от два метра, което я поставя в челото на класацията в международен план заедно с Канада и Испания.

Според браншовите организации, това изискване намалява капацитета от места в кръчмите и ресторантите с между 70% и 80%. Ако дистанцията бъде намалена на 1,5 метра, колкото е в Германия и Италия, в хотелиерския бранш и търговията ще настъпи леко облекчение.

Освен това макар правителството да обяви, че в следващите седмици основните училища постепенно ще отворят, в началото на седмицата настъпи обрат - на училище ходят само децата в предучилищна възраст, както и първокласниците и шестокласниците.

И Брекзит предизвиква страдания

Наред с всички произтичащи от коронавируса проблеми, в края на годината ще настъпят и още. Заради Брекзит и свързаната с него несигурност. Според наблюдателите това ще доведе до допълнителни усложнения по границите и до проблеми при доставките. Като цяло Брекзит ще се отрази негативно на икономическата дееспособност, независимо дали дотогава има сключено споразумение за бъдещите отношения или не.

"Като цяло в момента почти не виждаме просветление по отношение на Великобритания", казва анализаторът на банка ING Джеймс Смит. Най-голямата надежда е, че Bank of England (Английската централна банка) ще подготви всеобхватен пакет от стимули.

Още през май експертите от Английската централна банка обявиха, че страната е изправена пред може би най-тежката рецесия от 300 години насам. И по-точно: от "големия студ" през 1709 година. Тогавашната зима е била толкова тежка, че е унищожила редица земеделски култури и е причинила смъртта на множество хора. Историците предполагат, че навремето БВП е отбелязал спад от 13%.

Само за второто тримесечие на 2020 Английската централна банка беше предвидила спад в БВП с 25%.