Тези, които са изпълнили своя график за ваксинации, няма да се налага да се подлагат на задължителен самотест от 1 юли, заяви Акис Скерцос, заместник-министър, отговорен за координацията на правителствената дела.

В интервю за телевизия "Мега" Скерцос настоя, че допълнителните дейности или освобождаването от задължително тестване не са "привилегии".

През изминалата година и половина, каза Скерцос, правителството "наложи мерки за обществено здраве, които ограничиха индивидуалните права, за да защитят висшето благо: здравето на мнозина, особено на по-уязвимите. Но от момента, в който са ваксинирани, гражданите имат пълното право да възобновят нормалния си живот. "

Тези, които изберат да не ваксинират, трябва да разберат, че колкото повече обществото като цяло напредва към имунитет, от есента няма да има общи мерки, засягащи всички.

"Все още ще има мерки за обществено здраве, но само за неваксинираните", каза Скерцос. Последните трябва да разберат, че ще се сблъскат с ограничения в начина си на работа, социално взаимодействие и забавление.