Броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в Италия през изминалото денонощие достигна рекордните 19 143 души. Това обявиха италианските здравни власти, цитирани от световните осведомителни агенции.

Ръстът на заразените в сравнение с вчера е с повече от 3000 души, след като в четвъртък бяха отчетени 16 079 заразени. 

Италия обмисля национална блокада

Италия обмисля национална блокада

Aко кривата, свързана с броя на пациентите в интензивно лечение, не бъде обърната за седем дни

Междувременно броят на починалите от COVID-19 през последното денонощие се е увеличил с 91 души.

От началото на епидемията в Италия официално регистрираните заразени достигнаха 484 869 души, докато общият броят на жертвите на COVID-19 достигна 37 059 души.

Заради нарастващия брой заразени в страната, италианското правителство смята, че идеята за нова блокада на цялата страна е начин за ограничаване на разпространението на вируса.

Коронавирус: Италия с нов рекорд на заразените, невиждан от 21 май брой жертви

Коронавирус: Италия с нов рекорд на заразените, невиждан от 21 май брой жертви

16 079 души са дали положителна проба през последното денонощие

В северната област Ломбардия, най-силно засегната по време на първата вълна на пандемията, са регистрирани почти 5 000 новозаразени, докато в южната област Кампания заразените са 2 280 души.

Във видео съобщение по-рано през деня ръководителят на Кампания Винченцо Де Лука призова за нова национална блокада, докато показваше на зрителите сканирани белите дробове на 37-годишен мъж. "Без интензивно лечение той би умрял", предупреди той.

Приемът в отделенията за интензивно лечение в Италия се е увеличил повече от два пъти през последните 12 дни до 1049 души.

"На една крачка сме от трагедията", добави Де Лука и настоя: "Нека затворим всичко, имаме нужда от драстични мерки."

Правителството на Джузепе Конте обмисля нови ограничителни мерки, които биха могли да бъдат обявени през уикенда, но премиерът продължава да изключва цялостна блокада.

Тази вечер в Ломбардия започва полицейски час, като ще е в сила от 23 до 5 часа в опит да се овладее броят на заразените и да се ограничи приема в болници, а подобни мерки започват в областите Лацио и Кампания също от тази вечер.

Италия регистрира рекордни 15 199 случая на COVID за ден

Италия регистрира рекордни 15 199 случая на COVID за ден

Броят на жертвите от вируса скочи със 127