Президентът на Малави Лазарус Чакуера потвърди, че няма оцелели сред намерените останки на самолета, превозвал вицепрезидента на страната. Това предават от BBC.

Саулос Чилима и още 9 души са летели в рамките на страната вчера сутринта, когато военният самолет изчезнал от радарите на летището. Смята се, че военният самолет е пътувал при лошо време.

Военни са претърсвали гората Чикангава в опит да намерят самолета. На брифинг днес президентът Чакуера посочи, че командирът на отбранителните сили на Малави го е информирал, че операцията по търсене и спасяване е приключила и самолетът е открит.

Спасителен екип е намерил самолета напълно унищожен. Президентът на Малави изрази своите съболезнования, "дълбоко натъжен" от ужасната трагедия.

51-годишният Чилима е бил на път към погребението на бившия правителствен министър Ралф Касамбара, който почина преди четири дни, за да представлява правителството там.

Бившата първа дама Шанил Дзимбири също е била на самолета, който излетя от столицата Лилонгве. Той е трябвало да кацне на летището в северния град Мзузу, но бил върнат поради затруднена видимост от лошото време.

Вицепрезидентът и президентът идват от различни партии, но двамата са се обединили, за да създадат съюз по време на изборите през 2020 г.

Саулос Чилима беше вицепрезидент на Малави от 2014 г., радващ се на голяма обществена подкрепа. През 2022 г. е бил обвинен в приемане на подкуп в замяна на възлагане на държавни поръчки. По-късно обаче съдът е оттеглил обвиненията, без да посочи мотиви за решението.

Световната банка отпуска $57 млн. на Малави за справяне с продоволствената криза

Световната банка отпуска $57 млн. на Малави за справяне с продоволствената криза

Африканската страна е силн озасегната от метеорологичния феномен Ел Ниньо