Обстрелвали християните в Сирийския град ал-Скалбия на Цветница, по време на Литургия, съобщи Двери.бг. В резултат на атаката, извършена от бунтовнически сили, е загинала една жена и има разрушения.

Жителите на град Ал-Скалбия в по-голямата си част православни християни. В неделя, на големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, те преживяха най-масираната бомбандировка от началото на военните действия в Сирия.

Обстрелът е започнал в неделя преди обед. По време на богослужението в един от двата православни храма в града - "Св. апостоли Петър и Павел" след първите изстрели свещениците са разпоредили всички християни да започнат да се молят с молитвата "С нас е Бог" ("С нами Бог, разумейте язици и покаряйте ся, яко с нами Бог!").

Силите на реда не са позволили на хората да напуснат храма преди края на атаката. На видеото се вижда как децата плачат, докато майките им се молят.

В градчето, разположено на 50 км от Хама, живеят 15 000 души, като освен православни християни там има също и алевитско мюсюлманско малцинство, както и сунити, бежанци от съседните селища. Действат две православни църкви, има и един манастир. Градчето е било обстрелвано и на други християнски празници, за последен път - на Рождество Христово.