Китайските власти обявиха червен код заради мощния тайфун "Лекима", който се насочва към източното крайбрежие, предаде BBC.

Понастоящем тайфун "Лекима" бие Тайван с ветрове от над 190 км/ч.

В региона са разположени аварийни екипи, които да ръководят работата по подпомагане, съобщи китайското извънредно министерство.

Хиляди хора край брега в Шанхай са предупредени да се подготвят за евакуация.

Предупреждения за наводнения са издадени за източните участъци на река Яндзъ и жълтата река до сряда. Провинциите Джансу и Шандонг също са нащрек.

Пекин също отмени някои влакове, които се отправят към и от делтата на Янцзе.

В момента "Лекима" е един от двата тайфуна в западната част на Тихия океан. По на изток тайфун Кроса разпространява обилен дъжд над Северните Мариански острови и Гуам. Той се движи на северозапад и може да удари Япония през следващата седмица, заявиха синоптици.

"Лекима", който е деветия тайфун досега за тази година, се е засилил в сряда вечерта.

Той мина на север от Тайван в петък, което доведе до отмяна на полети и затваряне на училища и офиси.

Електрозахранването беше прекъснато за над 40 000 домове и високоскоростната железопътна услуга на острова беше прекратена северно от град Тайчунг, съобщават местните медии.

Огромната буря дойде ден, след като източен Тайван бе разтърсен от земетресение с магнитуд 6,0. Експертите заявиха, че рисковете от свлачища, предизвикани от тремора, са по-вероятни от тайфуна, изхвърлящ до 900 мм (35 инча) дъжд в северните планини на Тайван.

"Лекима" също донесе силен дъжд и силни ветрове в югозападната част на Япония в петък, разрушавайки 14 000 домове, предаде телевизия NHK.

Страната има четиристепенна цветно кодирана предупредителна система, като червеното представлява най-тежкото време.