В сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) беше обявена външна заплаха за сигурността заради "пожар в лагер на бездомни", намиращ се в близост, съобщи Ен Би Си, позовавайки се на служител на реда.

По-късно се оказа, че пожарът е бил по-надалеч от комплекса от сгради на Конгреса.

Западният фронт на сградата беше евакуиран и комплексът беше отцепен.

Съобщение, изпратено до персонала от полицията на Капитолия, ги призоваваше да "стоят далеч от външните прозорци и врати", както и да "търсят прикритие, ако са навън".

Според информации в медиите по това време е имало репетиция за встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари.

Впоследствие от пожарната служба на Вашингтон уточниха, че пожар е избухнал на улица в близост до Капитолия, но бързо е бил потушен. "Това обяснява дима, който мнозина са виждали", посочиха от пожарната.

"Няма заплаха за обществеността", успокоиха по-късно от "Сикрет сървис".

Охраната в Капитолия е увеличена преди встъпването в длъжност на Байдън след щурма на привърженици на Тръмп срещу Капитолия на 6 януари, околните улици са затворени, изградени са огради и над 20 000 войници от Националната гвардия са разположени във Вашингтон - повече от броя на американските войници, разположени в Афганистан, Ирак и Сирия, взети заедно.