Очаква се забавянията и отменените полети, причинени от глобалния ИТ срив, който възникна вчера, да продължат днес, а и през почивните дни. Експертите предупреждават, че ще са необходими седмици до пълното възстановяване на засегнатите компютърни системи, предаде ДПА.

Проблем в актуализацията на компанията за киберсигурност "Крауд Страйк" прекъсна интернет връзката за мнозина по света, което доведе до стотици отменени полети и засегна дори болници.

Изпълнителният директор на "Крауд Страйк" Джордж Курц поднесе извинения за случилото се и предупреди, че ще отнеме "известно време", преди системите да бъдат напълно възстановени.

Редица летища във Великобритания и САЩ предупредиха пътниците в близките дни да проверяват за забавяния и отменени полети, преди да пътуват. Допълнително на редица летища чекирането се извършва ръчно, което води до натрупване на опашки и забавяне.

Вчера стотици полети бяха отменени, още стотици бяха извършени със значително забавяне.

Според компанията за анализи в авиационния бранш Cirium отменените полети са 5078 - или 4,6% от всички планирани авиорейсове за деня.

По целия свят банки, супермаркети, здравният сектор, включително болници и аптеки, както и други големи институции съобщиха за компютърни проблеми, прекъсващи услугите. Много фирми не могат да приемат цифрови плащания или да получат достъп до ключови бази данни.

Експертите предупредиха потребителите да внимават за потенциални измами, докато системите се възстановяват. "Призовавам всички да останат бдителни и да гарантират, че се свързват с официални представители на "Крауд Страйк", предупреди Курц.

Глобален срив в компютърните мрежи парализира самолети, банки, лекари и медии

Глобален срив в компютърните мрежи парализира самолети, банки, лекари и медии

Вероятно проблемът се дължи на срив на софтуер на фирма за киберсигурност

Агенцията за киберразузнаване на Австралия предупреди за появата на зловредни интернет адреси, които твърдят, че уж помагат за възстановяването.

На сайта си Австралийската служба за радиотехническо разузнаване "отправя настойчив призив към всички потребители да си набавят техническа информация и системни актуализации само от официални източници на компанията "Крауд Страйк".

Министърът на киберсигурността Клеър О"Нийл заяви в профила си в Х, че австралийците "трябва да внимават за потенциални измами и опити за достъп до лични данни".