Огромен облак пепел се носи над Европа, заради изригналия вулкан в Исландия.

Софийското летище е отворено, но са отменени повече от 17 от полетите за деня. По думите на директора на аерогарата Пламен Станчев на летищата в Европа ситуацията няма да се промени до два дни.

Бяха анулирани полетите на авиокомпания "България ер" от Берлин и Варшава за София, на "Бритиш еъруейз" от Лондон за София, на ЛОТ от Варшава за София и на "Ерфранс" от Париж за София.

Анулирани са също полетите на "България ер" от Амстердам и Париж, на "Джърмънуингс" от Кьолн. Отменен е полетът на "Уиз ер" от Дортмунд.

Пътниците на отменени полети да си търсят правата!
                       Още...

Полетът от летище Варна за Лондон тази сутрин също е бил отменен. Самолетът за Будапеща е излетял по график.

С още 6 часа Великобритания удължи забраната за полети във въздушното си пространство заради облака от вулканична пепел от Исландия.

Британското въздушно пространство ще остане затворено поне до 19.00 часа местно време.

Затворена за полети беше и северна Полша. Това поставя в опасност плановете на държавници да участват в погребението  на президента Лех Качински в края на седмицата.

Още вчера стотици полети бяха отменени на редица британски летища, включително в Бристол, Кардиф, Манчестър, Ийст Мидлендс и лондонските Станстед, Гетуик, Лютън и Хийтроу.

Спрени са полетите до и от Шотландия, след като летищата в Абърдийн, Единбург и Глазгоу бяха затворени. Летищата в Белфаст, Северна Ирландия, и Нюкасъл в северната част на Англия, също не работят.

Полша, Дания, Белгия, Швеция, Финландия, Холандия и Норвегия също затвориха въздушното си пространство. Облаците вулканична пепел са достигнали и до редица западногермански провинции.

Облакът от вулканична пепел е достигнал до Колския полуостров в северозападната част на Русия, в Мурманска област.

Чехия също започна поетапно затваряне на въздушното си пространство.

Изригналият вулкан в Исландия разпръсна черен дим и пара във въздуха от дълбочина 200 метра под леда в ледника Ейяфятлайокутл. Очаква се облаците вулканична пепел да се движи на юг.

Първото изригване на вулкана стана в края на март месец и доведе до затварянето на много пътища. Също така и много полети на самолети бяха отменени, заради опасност от намалена видимост от гъстия пушек.

Според специалисти, цитирани от Евронюз, активността на вулкана в последните няколко дни е нараснала няколко пъти. Те не изключиха възможността стихията да наруши нормалната работа на авиокомпаниите за седмици, дори месеци напред.