Жителите на централния окръг Мур в Северна Каролина останаха от събота вечерта без електричество в мразовитото време, след като вандали откриха огън по две електрически подстанции в определена от властите като "целенасочена атака", предава Ройтерс.

Мотивът за нападението в събота вечерта не е ясен, каза шерифът на окръг Мур Рони Фийлдс. Поради прекъсвания училищата ще бъдат затворени в понеделник и евентуално за по-дълго. Неделните църковни служби бяха отложени, а известен голф курорт остана затворен.

Инцидентите се разследват от местни, щатски и федерални правоохранителни органи, включително ФБР, каза Фийлдс. Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм заяви в "Туитър", че е в контакт с "Дюк Енерджи Корпорейшън" която притежава подстанциите, и Министерството на енергетиката работи с други агенции за разследване и отговор на безпрецедентните атаки.

"ФБР разследва умишлено увреждане на енергийни съоръжения в окръг Мур", заявиха от федералната разследваща агенция, като се позоваха на офисите си в Шарлът, Северна Каролина. "Ние сме в редовен контакт с местните правоприлагащи органи и партньори от частния сектор."

Около 64% ​​от домакинствата в окръг Мур останаха без ток в неделя в предимно селския район на около 145 км източно от Шарлът, според сайта poweroutage.us.

Светлините угаснаха около 19 часа в събота за 40 000 домове и предприятия в окръг Мур. Това беше "целенасочена атака. Не беше случайна", каза Фийлдс. Служителите на електроснабдителната компания откриха счупени порти и доказателства за повреда на оборудването от стрелба.

Прекъсванията може да продължат до четвъртък поради степента на щетите, каза Джеф Брукс, говорител на "Дюк Енерджи".

В неделя вечерта беше въведен полицейски час и беше отворен приют, който може да побере до 250 души, казаха служители. Фийлдс отхвърли онлайн слуховете, че инцидентът е свързан с драг шоу.