Агенциите на ООН са отправили призив към донорите за спешна помощ в размер на 110 млн. долара за пострадалите от земетресението афганистанци, съобщи АП.

Исканата сума е изчислена така, че да осигури спешна помощ за 362 000 души през следващите три месеца в най-засегнатите провинции Пактика и Хост.

Отбелязва се, че земетресението в Афганистан е разрушило жилищни сгради, медицински заведения и училища. Освен това са повредени водопроводната и електрическата мрежа.

Стотици са жертвите на труса в Афганистан
Обновена

Стотици са жертвите на труса в Афганистан

Най-малко 1000 души са загинали и 1500 са ранени

"Новият апел е приоритетна част от плана за хуманитарна помощ за Афганистан, който предвижда 4,4 млрд. долара за тази година. За съжаление планът е финансиран само на 34%", се казва в доклада.

Миналия петък координаторът на ООН за спешна помощ Мартин Грифитс обяви решението за отпускане на 10 млн. долара от Централния фонд за спешна помощ за Афганистан.

Както беше съобщено, земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси югоизточния регион на Афганистан в 01:30 ч. местно време на 22 юни. В 10:00 ч. на 24 юни в района на Гиян, Пактика, е имало вторичен трус, при който са загинали най-малко петима души, а други 11 са били ранени.

По данни на ООН досега са загинали общо около 800 души, над 1400 са ранени, а няколко хиляди къщи са разрушени или повредени.