Случаите на опасна и силно смъртоносна бактериална инфекция достигнаха рекордни нива в Япония, показват официалните данни, като експертите все още не могат да определят причината за увеличението, информира Си Ен Ен.

Към 2 юни, японското Министерство на здравеопазването е регистрирало 977 случая на стрептококов токсичен шоков синдром (STSS), който има смъртност до 30%. Около 77 души са починали от инфекцията между януари и март, според последните налични данни.

Продължаващата епидемия в Япония вече е надминала рекорда от миналата година от 941  инфекции - най-високата стойност от започването на статистиката през 1999 година. Националният институт по инфекциозни болести на Япония съобщи за 97 смъртни случая поради STSS миналата година, което е вторият най-висок брой на смъртни случаи през последните шест години.

STSS е рядка, но сериозна бактериална инфекция, която може да се развие, когато бактериите се разпространят в дълбоките тъкани и кръвния поток. Пациентите първоначално страдат от треска, мускулни болки и повръщане, но симптомите могат бързо да станат животозастрашаващи с ниско кръвно налягане, подуване и множествена органна недостатъчност, когато тялото изпада в шок.

"Дори при лечение, STSS може да бъде смъртоносен. От 10 души с STSS, до трима души ще умрат от инфекцията," според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ.

Повечето случаи на STSS са причинени от стрептококи от група А (GAS) бактерии, които обикновено причиняват треска и инфекции на гърлото при деца. В редки случаи, стрептококите могат да станат инвазивни, когато бактериите произведат токсин, който им позволява да влязат в кръвния поток, причинявайки сериозни заболявания като токсичен шок.

Инвазивните група А стрептококови инфекции бяха значително ограничени от мерките за контрол на Covid-19, като носене на маски и социална дистанция, но след разхлабването на тези мерки много страни отчетоха увеличаване на случаите.

През декември 2022 г. пет европейски държави съобщиха на Световната здравна организация за увеличаване на инвазивните група А стрептококови инфекции (iGAS), като най-засегнати бяха децата под 10 години. CDC също съобщиха за увеличаване на болестта по това време.

През март японските власти предупредиха за скок в случаите на STSS. Националният институт по инфекциозни болести на Япония публикува оценка на риска, че броят на случаите на STSS, причинени от iGAS, се е увеличил от юли 2023 г., особено сред хората под 50 години.

CDC посочва, че възрастните хора с открита рана са с повишен риск от заразяване с STSS, включително тези, които наскоро са претърпели операция.

"Експертите обаче не знаят как бактериите попадат в тялото при почти половината от хората, които получават STSS," заявиха американските епидемиолози.

Причината за увеличението на случаите на STSS в Япония тази година остава неясна, според японската телевизия NHK. Професор Кен Кикучи от Медицинския университет на Токио каза пред NHK, че увеличението може да се дължи на отслабената имунна система на хората след Covid-19.

"Можем да укрепим имунитета си, ако постоянно се излагаме на бактерии. Но този механизъм отсъстваше по време на пандемията от коронавирус," каза Кикучи. "Така че повече хора сега са податливи на инфекция и това може да е една от причините за рязкото увеличаване на случаите."

Регистрираха случай на маймунска шарка в София

Регистрираха случай на маймунска шарка в София

Това е първият потвърден случай на инфекцията у нас от началото на годината