Британският вариант на коронавируса изглежда не причинява толкова тежък COVID-19, каквито са опасенията. Това показват две нови изследвания, публикувани в британското медицинско списание Lancet.

Вариантът, идентифициран първо във Великобритания в края на миналата година, е силно заразен и се разпространява по-бързо от останалите варианти. Смята се, че той е сред основните причини за новата епидемична вълна в редица страни през последните седмици.

Британският щам на COVID-19 засягал равномерно всички възрасти

Британският щам на COVID-19 засягал равномерно всички възрасти

Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова

Има и опасения, че британският вариант, който вече е най-разпространеният в САЩ, води до по-тежко боледуване от COVID-19.

Първото изследване анализирало група от 496 пациенти, приети в британски болници през ноември и декември. Авторите не открили разлика при риска от тежко боледуване и смърт при онези, които са заразени с британския вариант на коронавируса, и останалите.

Второто изследване установило, че ваксините срещу COVID-19 вероятно са ефективни и срещу британския вариант. То не отчело по-голям брой заразени с британския вариант след ваксиниране, отколкото с други разновидности на коронавируса.

Според британски учени този вариант е с между 40 и 70 процента по-заразен от доминиралите преди това щамове. Двете изследвания потвърждават този извод. Според второто британският вариант е с 35 процента по-заразен.

Британският щам на COVID-19 засяга и децата

Британският щам на COVID-19 засяга и децата

Д-р Калин Лисички не може училищата да са затворени, а моловете да работят