Най-разрушителният горски пожар в историята на Кипър, който взе четири жертви, вече е под контрол, съобщи БНР. Очаква се стихията, която бушува от събота следобед, да бъде напълно овладяна тази нощ. Тя нанесе и неизчислими материални щети.

Последните битки с пожара протичат по целия му 40-километров периметър. От ранния следобед няма активни фронтове, но огънят продължава да гори на много места.

По-рано Европейският съюз, Гърция, Израел и Италия изпратиха техническа помощ за огнената битка на острова.

Израел изпрати два противопожарни самолета в Кипър

Израел изпрати два противопожарни самолета в Кипър

В делегацията се включва и военно-транспортен самолет на израелските ВВС C-130 "Херкулес"

Бедствието се разрази към 14.00 ч. в събота, в планински район на област Лимасол, а през миналата нощ обхвана и част от съседната област Ларнака. Пламъците се разпростираха светкавично заради силния вятър, а гасенето бе затруднено от недостъпния планински терен. Засегнати са повече от 10 села, като стотици техни жители бяха евакуирани.

Смъртта на четирима млади египтяни, които загубиха живота си в смъртоносния пожар, шокира Кипър. Младежите на възраст от 25 до 30 години са били селскостопански работници в района.

Четирима загинали от опустошителен горски пожар в Кипър

Четирима загинали от опустошителен горски пожар в Кипър

Най-опустошителният пожар в историята на страната

Министерството на външните работи на Кипър изрази своите съболезнования на семействата им и увери тях и правителството на Египет, че Кипър ще застане до семействата на жертвите на тази трагедия и ще предложи всякаква подкрепа.

Огромни са щетите, нанесени на природата - в пепел са превърнати 55 квадратни километра гори и горска растителност. Според специалистите ще се необходими 70-80 години за възстановяването на тази част от централната планина на острова.

Експерти ще влязат в изгорените райони, за да оценят нанесените щети върху личното имущество и бизнеса. Предприемачи, занимаващи се със селскостопанско производство в района, вече заявиха, че са изгубили 100% от бизнеса си.

Правителството ще бъде до всички пострадали и още в сряда ще бъдат обявени първите мерки за незабавна подкрепа, съобщи президентът Никос Анастасиадис.

В събота и неделя за овладяването на огъня бяха мобилизирани всички възможни наземни и въздушни сили на страната - над 70 пожарни автомобила, 7 верижни машини, 10 цистерни и 11 самолета.

Кипър поиска международна помощ, за да се справи със стихията. Още в събота два хеликоптера на британските военновъздушни сили от базите им на острова се включиха в битката.

Гърция и Израел изпратиха по два противопожарни самолета с екип огнеборци. В следобедните часове и Италия изпрати помощ. Франция също изрази готовност да окаже помощ за потушаване на пожарите.

Задържан е 67-годишен кипърец, заподозрян за палене на стърнища, от които евентуално е започнал пожарът. С решение на съда той остава в ареста за 8 дни.

След силния обществен отзвук складовете на доброволческите групи са препълнени с материална помощ (храна, вода и дрехи) за пострадалите хора.