Украински капитан на круизен кораб беше осъден на пет години затвор в Унгария за ролята си в инцидент през 2019 г., при който корабът му удари и потопи по-малък увеселителен кораб в река Дунав, убивайки 25 южнокорейски туристи и двама души от екипажа, предава Ройтерс.

При най-тежкото бедствие на река Дунав от повече от половин век, по-малкото туристическо корабче, наречено "Русалка" с 35 души на борда, потъна, след като беше ударено от по-големия плавателен съд под мост в Будапеща по време на проливен дъжд.

Двадесет и пет от жертвите са южнокорейци. Капитанът на малкия кораб "Русалка" и член на екипажа му също загинаха, а един кореец остана в неизвестност.

"Обвиняемият К. Юрий е признат за виновен за... небрежност, представляваща заплаха във водния транспорт... и съдът го осъжда на пет години затвор", каза съдия Леона Немет, произнасяйки присъдата, която може да бъде обжалвана.

Украинецът, който е в ареста от 2019 г., каза пред съда, че "дълбоко съжалява" за трагедията.

"Не мога да избягам нито за минута от спомените за тази ужасна трагедия, не мога да спя и мисля, че това е нещото, с което трябва да живея до края на живота си", каза пред съда видимо разстроения мъж.

Капитанът беше оправдан от съда по обвинението за неоказване на помощ. По-врема на инцидента той е бил на 64-годишна възраст.

Извадиха потъналата туристическа лодка в Будапеща, намериха две тела

Извадиха потъналата туристическа лодка в Будапеща, намериха две тела

Засега са намерени 20 тела, още осем души се водят изчезнали