Осем полицаи са били убити при нападение с експлозиви в Западна Колумбия, съобщава "Ройтерс".

Това е най-смъртоносната атака срещу органите на реда в страната, откакто президентът Густаво Петро встъпи в длъжност с обещанието да сложи край на почти 60-годишния конфликт в Колумбия.

Полицаите са загинали в петък, когато превозното средство, в което са пътували, е било ударено с експлозиви.

"Твърдо отхвърлям нападението с експлозиви, при което загинаха осем полицаи", написа Петро в Туитър и добави "солидарност със семействата им".

Тези действия са явен саботаж на пълния мир, подчертава още той.

Колумбия има нов президент

Колумбия има нов президент

Густаво Петро положи клетва

Петро, ​​бивш член на бунтовническото движение M-19, обеща да се стреми към "пълен мир", като поднови преговорите с бунтовниците от с Армията за национално освобождение (АНО), призната за последната организирана партизанска групировка в Колумбия.

Петро предложи и прекратяване на огъня с дисидентите от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които сложиха оръжие и подписаха мирно споразумение през 2016 г.

Неговият предшественик - консерваторът Иван Дуке, прекъсна мирните преговори след атентат с кола бомба през 2019 г. срещу полицейската академия в Богота, при който бяха убити 22 души.

Въпреки че Петро не посочи заподозрените извършители на атаката в петък,е известно, че така наречените дисиденти от вече демобилизираното бунтовническо движение ФАРК действат в района.

Полицията в Колумбия убила 86 души през 2020 г.

Полицията в Колумбия убила 86 души през 2020 г.

Това насилие не е само заради няколко изгнили ябълки