Полицията в Колумбия е убила 86 души миналата година, пише "Гардиън", позовавайки се на местна неправителствена организация, която алармира за "структурни и системни" нарушения от страна на полицията в латиноамериканската държава.

Организацията Temblores, която следи за извършваното от държавните структури насилие, е документирала също 7992 нападения и 30 случая на сексуално посегателство, като мигрантите и афро-колумбийците най-често са жертви.

Армията на Колумбия убила повече от 6000 цивилни

Армията на Колумбия убила повече от 6000 цивилни

Избивали цивилни и ги посочвали за бунтовници, за да изпълнят квотите

"Това насилие не е само заради няколко изгнили ябълки, част е от архитектурата на колумбийската държава", коментират от групата.

Изнесената информация накара опозиционни депутати и активисти да призоват правителството да прекрати с престъпленията, а в социалните мрежи се появи хаштагът #ReformaPolicialYa (Реформиране на полицията сега).

Полицейското насилие е широко разпространено в Латинска Америка, където протестиращи често са жертва на брутални действия от полицията. От Мексико до Бразилия полицията често е замесена в мащабни престъпления и безнаказано извършва убийства.

Миналия септември възникнаха протести в няколко града в Колумбия, след като адвокат Хавиер Ордонес бе убит от полицията. Инцидентът бе заснет на телефон и впоследствие разпространен в интернет. 13 души са убити и стотици са ранени от полицията по време на последвалите размирици в Богота и други градове.

Двама полицаи са разследвани за смъртта на Ордонес, но все още няма осъдени.