Армията на Колумбия е убила най-малко 6402 цивилни между 2002 и 2008 г., но са посочвани като убити бунтовници. Това се казва в съобщение на Специалната юрисдикция за мир (JEP), предаде ДПА.

Комисията е сформирана да разследва извършените престъпления от участниците в дългогодишната гражданска война в латиноамериканската държава.

Колумбия ликвидира командири на Националната освободителна армия

Колумбия ликвидира командири на Националната освободителна армия

Лидерът, чиято самоличност не е разкрита, е в групировката три десетилетия

Според местна медия споменатият в доклада брой е около три пъти по-голям от изнесената от главния прокурор статистика. От пресцентъра на главния прокурор обявиха, че са регистрирали 2248 жертви между 1988 и 2014 г. пише вестник El Espectador.

Специалната юрисдикция за мир е направила разследване на периода от 2002 до 2008 г., когато правителството е управлявано от президента Алваро Урибе. През този период 78% от случаите са "фалшиво положителни".

Войниците са убивали цивилни и са ги посочвали за бунтовници с цел да изпълнят квотите и да получат бонуси, заключила комисията. Въпреки това Урибе защитава политиката си.

Над 200 000 души са изгубили живота си и милиони хора са разселени по време на повече от 50 г. гражданска война.

Бунтовниците в Колумбия с едномесечно примирие заради пандемията

Бунтовниците в Колумбия с едномесечно примирие заради пандемията

Примирието ще тече от 1 до 30 април

ФАРК, най-голямата бунтовническа организация в Колумбия, сключи мирен договор с правителството на Хуан Мануел Сантос през 2016 г. и свали оръжието. Сформирането на JEP за разследване на престъпленията е част от мирното споразумение.