Командир от бунтовниците на Националната освободителна армия на Колумбия е ликвидиран заедно с трима други, съобщи Министерството на отбраната в четвъртък, предаде "Ройтерс".

Бомбардировките в селския район Монтекристо в провинция Боливар са съвместна операция между военновъздушните сили, армейските войски и полицията, заяви министърът на отбраната Карлос Трухило.

Лидерът, чиято самоличност не е разкрита, е в групировката три десетилетия и участва в отвличането на пътници от авиокомпания през 1999 година.

Бунтовниците в Колумбия с едномесечно примирие заради пандемията

Бунтовниците в Колумбия с едномесечно примирие заради пандемията

Примирието ще тече от 1 до 30 април

Той отговаря за трафика на наркотици и незаконния добив в региона, който генерира месечни приходи от около 1 милион долара, каза Трухильо.

Организацията, смятана за терористична група от Съединените щати и Европейския съюз, обяви едностранно прекратяване на огъня през април, като каза, че това е хуманитарен жест на фона на пандемията на коронавирус.

Групата поднови атаките след примирието, като армията я обвини в серия от бомбардировки срещу нефтопроводи.

Тя многократно е искала мирни преговори с правителството на президента Иван Дюке, което е отказало, докато не спрат всички отвличания, принудително набиране на непълнолетни лица и използване на сухопътни мини.

Партизаните проведоха неуспешни разговори с предишни правителства, но Дюке отмени диалога след атака на бунтовници в полицейска академия през януари 2019 г. уби 22 кадети.