Приблизително още 1,5 милиона души в американския щат Калифорния ще останат без ток днес, след като комунална фирма се опитва да спре електрозахранването по повредени кабели, предизвикващи пожари, съобщават американските медии.

Компанията Pacific Gas & Electric (PG&E) вече е разследвана от страна на регулаторите, след като спря електроснабдяването на 970 000 домове и предприятия.

От компанията обявиха, че още 650 000 имота ще трябва да изтърпят предпазни спирания на тока днес заради силните ветрове.

МВнР: Няма данни за пострадали българи при пожарите в Калифорния

МВнР: Няма данни за пострадали българи при пожарите в Калифорния

В Сан Франциско има голяма българска общност

В две части на щата бушуват горски пожари, подклаждани от силните ветрове.

На хиляди жители близо до квартала на богатите Брентууд в Лос Анджелис им е било казано да се евакуират заради горски пожар, който е избухнал рано в понеделник.

Известни личности, сред които актьорът Арнолд Шварценегер и баскетболната звезда Леброн Джеймс, са сред онези, които са напуснали района на бързо развиващия се пожар "Гети", който е започнал близо до художествения комплекс "Гети".

По на север в окръг Сонома, по-голям пожар е принудил 180 000 души да напуснат домовете си.

Пожaри оставиха милиони на тъмно и евакуираха 90 000 души в Калифорния

Пожaри оставиха милиони на тъмно и евакуираха 90 000 души в Калифорния

Най-голямото бедствие за последните 25 години

Губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение в целия щат.

В понеделник регулаторите обявиха официално разследване за това дали енергийните компании са нарушили правилата, спирайки превантивно електроснабдяването на приблизително 2,5 млн. души, след като рисковете от горските пожари са се увеличили.

Те не са посочили каквито и да е комунални компании, но анализатори обясниха, че PG&E е отговорна за по-голямата част от "спирането на електрозахранването, което нарушава сигурността на обществеността".

Компанията обяви фалит през януари, след като срещу нея бяха заведени стотици съдебни дела от жертви на горски пожари през 2017 и 2018 г.

Пожари в Калифорния заплашват да оставят милиони без ток

Пожари в Калифорния заплашват да оставят милиони без ток

50 000 души бяха принудени да напуснат домовете си заради стихиите

От 970 000 имота, засегнати от последните спирания на тока, на по-малко от половината е възстановено електрозахранването, уточнява "Асошиейтед прес".

Въпреки критиките, че предпазните спирания на тока са твърде масови и предизвикват много аварии, PG&E заяви, че още прекъсвания на електрозахранването ще има във вторник и сряда, тъй като се очакват още силни ветрове.

От компанията изтъкнаха, че са регистрирали повече от 20 информации за щети по мрежата си от последната вятърна буря.

Във видео, публикувано в "Туитър" в събота, губернаторът Гавин Нюзъм подчерта, че прекъсванията на тока "вбесяват всички и с право".

В Лос Анджелес пожарът в Гети е унищожил над 600 акра, а около 10 000 сгради са в зоната на задължителна евакуация.

Най-малко осем къщи са били унищожени, а други пет са повредени.

"Ако сте в зона за евакуация, не се мотайте", написа Арнолд Шварценегер в "Туитър", допълвайки: "Махайте се."