Официално потвърденият брой на загиналите при железопътната катастрофа в Гърция нарасна до 57 късно в четвъртък вечерта, като 56 пътници все още са в неизвестност според последното съобщение на гръцката противопожарна служба, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Спасителните операции все още продължават при трудни условия, като сега фокусът е върху третия вагон, който е почти напълно преобърнат. Усилията бяха подпомогнати и от багер.

Междувременно прокурорът от Върховния съд Исидорос Догиакос призова разследващия прокурор от Лариса да разшири издирването си във всички посоки, за да идентифицира отговорните за смъртоносния железопътен сблъсък в Централна Гърция.

Той подчерта, че целта на разследването на обстоятелствата, довели до сблъсъка на пътническия влак, пътуващ от Атина за Солун, с товарен влак, идващ в обратна посока, е да се установят всички виновни.

"Които и да са те, към каквото и да принадлежат, откъдето и да са, каквото и да представляват", каза Догиакос, сигнализирайки, че разследванията ще се съсредоточат и върху пропуски в системите за сигурност, назначаването на неопитен началник на гара на такава ключова позиция и други.

57 са вече жертвите в ЖП катастрофата в Гърция

57 са вече жертвите в ЖП катастрофата в Гърция

Тридневен траур бе обявен в страната

Също в четвъртък началникът на гарата в Лариса, който е на 59 години и който беше арестуван в сряда, получи срок до събота да подготви защитата си.

В четвъртък той беше обвинен от следовател в опасно транспортно нарушение, което поради причинените смъртни случаи се счита за углавно престъпление, каза адвокатът му пред журналисти пред съда.

Очаква се срещу него да бъдат повдигнати и обвинения за убийство по непредпазливост, телесна повреда по непредпазливост и опасни действия с транспортни средства.

"На човешко ниво той е съсипан. Той разсъждава върху случилото се и не може да понесе тежестта на случилото се. Той поема отговорността, която носи", каза адвокатът му. "Но е важно да не пропуснем гората заради дърветата. И тук има "гора" от отговорности", добави той.

"Вярвам, че правосъдието ще си свърши работата много добре."

Човешка грешка причинила ЖП катастрофата в Гърция
Обновена

Човешка грешка причинила ЖП катастрофата в Гърция

Министърът на транспорта подаде оставка, а началникът на гарата е арестуван и го заплашват от 10 години до доживотен затвор