Гърция е в траур след влаковата катастрофа в Темпи близо до Лариса във вторник, при която загинаха най-малко 57 души и бяха ранени десетки други.

Още няколко души са в неизвестност, съобщи Greek Reporter.

Броят на жертвите продължава да се увеличава. 

От хоспитализираните 72-ма пътници от влака 15 са освободени, а 57 ще останат в болница, от които 6 са настанени в интензивни отделения, се казва още.

Увеличава се броят на загиналите в ЖП катастрофата в Гърция
Обновена

Увеличава се броят на загиналите в ЖП катастрофата в Гърция

Стачка на служителите в железницата и в метрото на Атина

Припомняме, че влак IC62 край гръцкия град Лариса късно вечерта във вторник се сблъска челно с товарен влак, движещ се по същия коловоз. 

Много от 350-те пътници пътували с влака са студенти, завръщащи се в Солун след дълъг уикенд заради Сирни заговезни.

 Екипите ще продължат да претърсват останките на пътническия влак за изчезнали хора, въпреки че надеждите за намиране на оцелели са избледнели.

Началникът на гара Лариса, срещу когото са повдигнати тежки обвинения, днес ще бъде изправен пред прокурор и следовател, след като вече призна фаталната си грешка. Също така на мястото на трагедията ще бъдат извършени експертизи от криминалисти от Лариса.

Според информациите началникът на гарата в Лариса е направил пълни самопризнания. Арестуваният не само е признал, че е пуснал фаталния влак на грешния коловоз, но и е добавил, че е осъзнал грешката си едва след като е бил уведомен за трагичния инцидент.

Министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка заради бедствието. Той заяви, че ще поеме отговорност за дългогодишните пропуски на властите да поправят железопътна система, която според него не е годна за 21-ви век.

Премиерът Кириакос Мицотакис говори за бедствието в телевизионно обръщение към нацията в сряда вечерта. Той каза, че "всичко показва, че инцидентът се дължи главно на трагична човешка грешка".

Пострадалите българи в жп катастрофа в Гърция са добре

Пострадалите българи в жп катастрофа в Гърция са добре

Те са пуснати за домашно лечение

Той добави, че Караманлис "е поел обективната политическа отговорност и незабавно е подал оставката си, както и ръководителите на Hellenic Rainways Organisation (OSE) и на проектния клон на OSE ErgOSE."

Експертите са съгласни, че сблъсъкът на влака вероятно е причинен от човешка грешка, но подчертават, че електронните системи във влаковете "не работят от години".

В Гърция бе обявен тридневен национален траур от 1 до 3 март 2023 г. Свалени са на половина знамената във всички обществени сгради и са преустановени обществените тържества, включително насрочени за уикенда карнавали, обяви вчера министър-председателят.

Регионът на Атика и някои общини организираха спешно кръводаряване, за да отговорят на нуждите на ранените при трагичния влаков инцидент.

Работещите в гръцките железници обявиха 24-часова обща стачка заради нарушените изисквания за безопасен труд и недостига на персонал в управляваната от Италианските железници гръцка железопътна компания ОСЕ. Днес стачкуваха и работещите в метрото и трамваите на Атина.

Човешка грешка причинила ЖП катастрофата в Гърция
Обновена

Човешка грешка причинила ЖП катастрофата в Гърция

Министърът на транспорта подаде оставка, а началникът на гарата е арестуван и го заплашват от 10 години до доживотен затвор