Ръководителят на синдиката, който представлява работниците от Гръцката железопътна организация (OSE) Никос Цалкалакис, казва, че първоначалното заключение от разследването на тежката железопътна катастрофа в Централна Гърция  е, че тя е станала поради човешка грешка, съобщава Би Би Си.

Въпреки това, според местните медии, Цикалакис също казва, че е необходим повече от един фактор, за да се случи подобен инцидент и че пълната картина на обстоятелствата все още не е известна.

В интервю за Radio ENA той спомена липсата на работници в железопътната мрежа - каза, че докато трябва да има повече от 2000 служители на национално ниво, в момента има само 750. 

По-късно бе съобщено, че началникът на гарата в Лариса е бил арестуван. Той се призна за виновен, като каза, че погрешка е насочил пътнически влак по грешен коловоз. Това съобщи гръцкият телевизионен канал ERT-1."Направих грешка и изпратих пътническия влак по същия коловоз като товарния влак от Катерини", каза началникът на гарата, според полицейски източници.

По-рано началникът на гарата отрече вината си, като каза, че е натиснал бутона на автоматизирана система, която изпраща насрещните влакове на различни коловози, но тя не е работила. Редица служители на гарата казаха, че шефът е виновен, защото лично не е проверил дали влакът върви по правилния път.

Телевизионният канал отбелязва, че началникът на участъка в Лариса ще се яви пред следователя в четвъртък. Срещу него е образувано наказателно дело за престъпления, свързани с нарушаване на безопасността на движението, довело до смъртта на няколко души. Това се наказва от 10 години затвор до доживотен затвор.

Ще бъдат образувани и наказателни дела за убийство на няколко души по непредпазливост и нанасяне на телесна повреда по непредпазливост.

Двата влака са били пуснати по една и съща линия и системата за автоматична сигнализация, която би трябвало да предупреди машинистите на двата влака, че се движат един срещу друг, не работи от години.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Костас Караманлис подаде оставка, като каза в изявление: "Когато се случи нещо толкова трагично, е невъзможно да продължим и да се преструваме, че не се е случило...Това се нарича политическа отговорност."

"Това е, което се чувствам длъжен да направя, като знак на уважение към паметта на хората, които загинаха толкова несправедливо, и да поема отговорност за грешките на гръцката държава и гръцката политическа система в хода на историята."

Той добави: "Най-дълбоко и от цялото си сърце изразявам скръбта си и подкрепата си към семействата на жертвите".

По-рано гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посети мястото на катастрофата в Темпи, близо до Лариса. Говорейки пред репортери, той каза: "Нашите мисли днес са преди всичко с роднините на жертвите. Наше задължение е да лекуваме ранените и да идентифицираме телата"

Той добави: "Мога да гарантирам, че ще открием причините за тази трагедия и ще направим всичко по силите си, за да гарантираме, че никога повече няма да се повтори".

Двама българи са ранени при влаковата катастрофа в Гърция, 42 са вече загиналите

Двама българи са ранени при влаковата катастрофа в Гърция, 42 са вече загиналите

В Гърция е обявен тридневен траур, транспортният министър подаде оставка