Двама българи са сред ранените при тежката влакова катастрофа в Гърция. Те са настанени са в болница в Солун, съобщи генералният консул на България в Солун Антон Марков пред БНР.

За момента се знае, че става дума за мъж и жена. Уточнява се самоличността им, както и къде са хоспитализирани, за да се разбере повече за състоянието им и да им бъде оказано пълно съдействие.

Властите в Гърция не са поискали чрез консулството ни помощ за справяне със ситуацията след инцидента.

Според Антон Марков най-вероятно причината за трагичния инцидент е непреместена стрелка. "Но, докато не приключи разследването. никой не може да каже каква точно е причината. Ще трябва да изчакаме", допълни той.

"В постоянна връзка сме с местните власти и при постъпване на нова информация ще я предоставим на българските медии", посочи Марков.

От думите му стана ясно още, че в консулството не са постъпвали сигнали от българи, които търсят свои близки.

Националното радио информира също, че в Гърция е обявен тридневен траур в памет на жертвите от влаковата катастрофа. Повечето от загиналите са млади хора. Ранените са над 100. Лекари в пет болници се борят за живота им.

Спасители съобщават, че няма оцелели от пътниците от първите три вагона. Те са открили още жертви под изгорелите вагони на пътническия влак.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис, цитиран от БНР, потвърждава, че повечето от загиналите са млади хора, които са се намирали в първите три вагона. Според свидетели във влака са пътували много студенти. "Изживяваме голяма трагедия. Ранените са в болниците в ръцете на опитни лекари, които ще ги спасят. Драмата е за починалите, които се намират в болницата в Лариса и очакваме близките им. В помощ имаме екипи от психолози", коментира той.

Сблъсък на два влака в Гърция
Обновена

Сблъсък на два влака в Гърция

Най-малко 36 души са загинали и над 80 ранени

Един от оцелелите пътници описва катастрофата така: "Чухме голям трясък, бяха десет кошмарни секунди. Обръщахме се във вагона, докато паднахме на страни, и докато суматохата спря. Тогава настана паника, имаше кабели навсякъде, избухна пожар веднага. Огънят беше отдясно и отляво."

"Във влака имаше малки деца. Извадих от влака, колкото се може повече хора. Бебе на 6 месеца спасихме. Отидох и в предните вагони да помогна, но те горяха и беше невъзможно да помогна", разказва друг от пътниците.

Причините за катастрофата се разследват.

По-късно БНТ информира, че жертвите са вече около 42. Пострадалите мъж и жена - български граждани, са прегледани, в добро състояние са и са освободени за домашно лечение.

Ранените при инцидента са настанени в болници в Лариса и Солун, 10 от тях са в интензивни отделения. 15 души се издирват и се предполага, че са под отломките от влаковата композиция. Спасителната акция продължава, в нея участват военнослужещи и доброволци.

Предполага се, че причина за трагичния инцидент е човешка грешка. 

Reuters информира, че гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис е подал оставка, заявявайки, че поема отговорност за "дългогодишните провали" на държавата да оправи железопътната система, която според него не е подходяща за 21-ви век.