оссеПромените в Наказателния кодекс на България може да застрашат медийната свобода, основните европейски права и сигурността, предупредиха от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От организацията разкритикуваха управляващите за приемането на поправките без наличието на обществен дебат.

Припомняме, преди седмица депутатите приеха законопроект за промени в Наказателния кодекс, според който журналисти и писатели ще се наказват със затвор от 1 до 4 г., ако чрез слово, печат или други средства за масова информация проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза.

Освен лишаването от свобода - за насаждане на дискриминация, омраза или насилие, основани на народност или етническа принадлежност се предвижда и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв., както и обществено порицание.

"Много е важно да се намерят ефективни начини за справяне с изказа на омразата, без се застрашава свободното слово, и да се осигури изразяването на легитимна критика", посочва ОССЕ в писмо до българския външен министър, цитирано от БГНЕС.

Пълномощникът по въпросите на медиите в ОССЕ Дуня Миятович подчерта, че „затварянето на журналисти за техни статии е преувеличено и нарушава международните стандарти за свобода на изказа". Тя е на мнението, че единствено съзнателните подстрекателства към насилие трябва да бъдат считани за криминални.

Дуня Миятович се изказа остро за закона, който, по думите й, не предоставя ясни дефиниции на някои термини, като "дискриминация", което го отваря за много различни интерпретации.