Почти всички жители на най-населения индонезийски остров Ява имат антитела срещу COVID-19, поради комбинация от предишна инфекция и ваксинация срещу вируса, показа проучване, поръчано от правителството и цитирано от Ройтерс.

Проучване проведено през месец март върху 2100 души на острова, на който живеят 150 милиона души, както и на остров Бали, най-популярната туристическа дестинация в Индонезия, разкри, че 99,2% от хората имат антитела срещу COVID, което е увеличение с 6 процентни пункта от проучване през декември.

Панду Рионо, епидемиолог от Университета на Индонезия, който проведе проучването съвместно със здравното министерство, каза в понеделник за Ройтерс, че нивата на антителата в последното проучване са били по-високи поради по-широкото разпространение на бустерната ваксинация, тъй като реципиентите са имали по-силна защита.

Ежедневният брой на случаите в Индонезия е намалял значително след скок през февруари, предизвикан от варианта Омикрон. Около 60% от 270-те милиона жители на страната са ваксинирани срещу COVID-19.

Панду каза, че по-силните антитела могат да обяснят по-бързата скорост, с която инфекциите с Омикрон намаляват в Индонезия.

Само 45 чуждестранни туристи посетили Бали през 2021 г.

Само 45 чуждестранни туристи посетили Бали през 2021 г.

В сравнение с милиони през предходните години

Най-многобройната нация в света с преобладаващо мюсюлманско мнозинство наскоро разхлаби много от своите пандемични ограничения, включително премахна карантината за чуждестранни туристи и двугодишната забрана за традицията за масови пътувания по време на мюсюлманския празничен сезон Ейд-ал Фитр (Рамазан-Байрам).

Проучването показва сходни резултати с последните данни във Великобритания, където процентът на възрастните с антитела срещу COVID-19 в средата на март е почти 99%, според нейната Национална статистическа служба.

Омикрон бушува в Южна Корея

Омикрон бушува в Южна Корея

Над 600 000 са новите случаи на COVID-19 за ден