Остров Тонга преживява почти пълно прекъсване на мобилните и интернет услуги, след като единственият подводен кабел на страната бе повреден от буря. Проблемът завари напълно неподготвена и изненадана островната нация от 100 000 души, съобщава БиБиСи. 

Само една сателитна връзка осигурява ограничен достъп, но според властите това налага ограничено използване на социалните медии. Жителите са информирани, че решаването на проблема може да отнеме няколко седмици.

Понастоящем в Самоа има кораб за ремонт и той може да пристигне в Тонга в рамките на три дни. Работата по възстановяването ще отнеме една или две седмици, съобщава от компанията "Тонга Кейбъл". В най-лошия сценарий, поправката на 827-километровия кабел, свързващ Тонга и Фиджи, може да отнеме до три седмици.

"Бяхме информирани, че 80% от международния ни трафик е от социалните медии", коментира директорът на кабелния оператор Паула Пиукала.

"Междувременно можем да блокираме Facebook, YouTube и други подобни неща, така че да можем да осигурим малката честотна лента, която имаме от сателита, за това, което е важно за страната. Нямахме план Б", допълват те.

"Това е проверка на реалността - хората изведнъж осъзнаха колко са зависими от интернет и колко са свързани с работата в мрежата", коментира Мери Лин Фонуа от медията "Матанги Тонга".

Няма имейл, няма парични преводи и компаниите са засегнати от резервации на полети до обикновени терминали за дебитни и кредитни карти в супермаркетите.

"Отидох в супермаркета и не можах да платя с картата си. Така че трябваше да отида до банкомат и да изтегля пари, за щастие този банкоматът все още работеше", допълва тя.

Банките и правителствените агенции имат някакви сателитни връзки и успяват до голяма степен да функционират, обяснява Лин Фонуа. Авиокомпаниите трябва да правят всички резервации ръчно. Населението на Тонга от около 100 000 души е разположено на повече от 30 острова.

"В офиса трябва да чакаме 30 минути, за да се зареди официалният мейл, след това още 15 минути, за да отворим имейл. И досега не сме успели да изпратим нито един мейл", коментира тя.