Британски бизнесмен на средна възраст, който е на почивка в Алпите, показва как международните пътувания усложняват глобалните усилия за проследяване и задържане на новия коронавирус, който се появи в Китай, пише АП.

От хотела в Сингапур, където се смята, че се е заразил с вируса по време на конференция, до ски курорт във френските Алпи и заведение в родния му град Хоув на южното крайбрежие на Англия, както и с полетите до Великобритания, мъжът влиза в контакт с десетки други хора, потенциално ги заразява, преди да бъде диагностициран и хоспитализиран.

Починалите от коронавируса вече са 1016, заразените 42 638

Починалите от коронавируса вече са 1016, заразените 42 638

Днес в Женева започва глобален форум...

Здравни служители сега се опитват да издирят всички тези хора.

Вече петима британци, останали с него в хижа в Алпите, са диагностицирани с вируса, включително 9-годишно момче.

Друг мъж, който остава в курорта е открит заразен, след като се връща в дома си на испанския остров Майорка.

"Очевидната лекота, с която се разпространява вируса, предизвиква безпокойство, че някои от 90-те други, присъствали на конференцията, също могат да бъдат заразени и "може да продължат веригите на инфекция в своите страни", коментира д-р Натали Макдермот, клиничен преподавател в King's College London.

Близо всеки пети случай на коронавирус в Китай може да е с фатален край

Близо всеки пети случай на коронавирус в Китай може да е с фатален край

Учени от Центъра за анализ на инфекциозните заболявания по света са установили, че общото ниво на смъртност на случаите (CFR) на заболели от коронавируса в провинция Хубей представлява 18%.

Световната здравна организация - СЗО предупреди, че би било несправедливо и преувеличение да се характеризира бизнесменът като "супер разпространител" или някой, който заразява необичайно голям брой хора. И това в никакъв случай не е единственият наблюдаван случай.

Но случаят с този единствен пътник от Англия подчертава значението на бързото трансгранично споделяне на информация и намиране на други хора, които са потенциално заразени.

Вирусът е заразил над 40 000 души в световен мащаб и е убил над 900, като по-голямата част от случаите са в Китай.

Не е ясно как точно се предава, но експертите смятат, че се разпространява най-вече от капчици, когато хората кашлят или кихат. Здравните служители предупреждават, че може да отнеме до 14 дни за проявление на симптоми.

ЕС с извънредна среща за коронавируса

ЕС с извънредна среща за коронавируса

Сега е време да обединим сили за спиране на тази епидемия

Повечето хора имат само леки симптоми като треска и хрема, но някои развиват пневмония. Онези, които са се разболели тежко, са предимно над 60 години с други здравословни проблеми.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че разпространението на вируса сред хора като британския бизнесмен, които не са били в Китай, е притеснително.

"Откриването на малкия брой случаи може да бъде искрата, която се превръща в по-голям пожар, но засега това е само искра. Нашата цел остава ограничаване. Призоваваме всички страни да използват възможностите, които имаме, за да предотвратим по-голям пожар", обясни той.

Историята на британеца започва с бизнес конференция, каквито се провеждат по целия свят, тъй като мултинационални корпорации и групи събират служители, клиенти и други, за да споделят информация и да продават продукти.

Мъжът, който не е идентифициран, лети за Сингапур от 20 до 22 януари, изпратен от работодателя "Сервомекс". Компанията, базирана в двуетажна индустриална сграда в град Кроубъро, на 35 мили южно от Лондон. В изявление "Сервомекс" коментира, че "ограничен брой служители в различни страни са диагностицирани с коронавирус и сега се лекуват."

Британия обяви коронавируса за сериозна и непосредствена заплаха за обществото

Британия обяви коронавируса за сериозна и непосредствена заплаха за обществото

СЗО за вируса по света: Накратко, може да виждаме само върха на айсберга

"Гранд Хаят Сингапур", петзвезден хотел, 677 стаи за гости, заяви, че Министерството на здравеопазването на Сингапур го информира, че трима души, които са присъствали на конференцията, са имали симптоми след завръщането си в родните страни Малайзия и Южна Корея и сега са диагностицирани с вируса.

Хотелът заяви, че 94 чужденци са отсядали по същото време, когато е конференцията, включително хора от китайския град Ухан в епицентъра на огнището. Хотелът коментира, че сега дезинфекцира стаите си, помещенията за срещи, ресторанти, фитнес център и други обществени зони.

Един от заразените хора е мъжът от Хоув, който отлита за Франция, преди да започне да проявява някакви симптоми. Според съобщенията той се присъединява към семейството си в продължение на четири дни в триетажна хижа в курорт в региона Монблан, който предлага ски спускания с 25 лифта, както и ски бягане, кънки и парапланеризъм.

Джером Саломон, ръководител на националната здравна агенция на Франция, заяви, че след това, 61 души, включително много деца, които са ходили на училище с момчето, са тествани, но са се показали отрицателни резултати за вируса.

Бизнесменът лети за Великобритания на 28 януари с полет на EasyJet от Женева до лондонското летище Гетуик. Авиокомпанията не разкрива колко души са били на борда, но заяви, че английската агенция за обществено здраве се свързва с всички пътници, които са седели близо до мъжа.

СЗО: Коронавирусът извън Китай може би е само „върхът на айсберга”

СЗО: Коронавирусът извън Китай може би е само „върхът на айсберга”

Тедрос Адханом Гебрейесус отправи предупреждението, докато Китай се опитва да се върне към нормалния ритъм

След като се връща във Великобритания, бизнесменът посещава пъб "Гренадир" в Хоув, който заяви, че от обществената здравна агенция са обяснили, че има "минимален текущ риск от заразяване" за гостите или персонала.

Училище в общността, Portslade Community Academy, коментира, че на учениците му е казано да се "самоизолират", съобщава местният вестник "Брайтън Аргус".

"Изглежда, че случаят прехвърля инфекцията към необичайно голям брой контакти. Като такъв той би могъл да бъде наречен "супер разпространител", коментира д-р Андрю Фрийдман, експерт по инфекциозни заболявания в Университета в Кардиф. 

Д-р Майкъл Райън, ръководител на СЗО за извънредни ситуации коментира: "Прекалено рано е и е преувеличение, за да се счита събитието на конференцията в Сингапур за събитие, което е по-важно".

Първа публична поява на китайския президент Си Дзинпин от седмици

Първа публична поява на китайския президент Си Дзинпин от седмици

Обществената телевизия CCTV публикува кадри от посещение на Дзинпин в квартал в Пекин