Бактериите легионела бяха потвърдени във водоснабдителната система на югоизточния полски град Жешув, като контраразузнавателната агенция на страната ABW проучва дали градът не бил обект на умишлено заразяване, пише "Политико".

Жешув е основният логистичен център на Полша за изпращане на военна и хуманитарна помощ в Украйна и база за американските войски. Градът се превърна в център на епидемия от легионерска болест в страната, с 11 смъртни случая и 144 случая на заболяване до момента от средата на август. Всички смъртни случаи включват хора на възраст между 64 и 95 години с предшестващи здравословни проблеми.

Четири от девет тествани проби от водоснабдителната система на Жешув потвърдиха наличието на бактерия легионела, която причинява легионерската болест, съобщи местната санитарна и епидемиологична служба в понеделник. Източникът на заразата обаче не е ясен.

"Към този момент получените резултати... не дават основа за определяне на потенциалния източник на инфекция", се казва в изявление. Длъжностните лица добавиха, че последващите резултати от тестовете ще помогнат да се определи източникът на епидемията.

В ход е отделно разследване от полската контраразузнавателна агенция ABW, за да се изключи умишлено заразяване на водата.

"Разследването на ABW има за цел да изключи всяка външна намеса, която би могла да доведе до избухването на болестта", каза Станислав Жарин, заместник-координатор на полските служби за сигурност, във видео, публикувано в петък.

През последните дни случаи на легионерска болест се появиха и в други полски градове, като един случай беше докладван в района на Краков в неделя и два бяха потвърдени в град Остров Велкополски, на около 450 километра западно от Жешув, в понеделник.

Легионерската болест или легионелозата може да доведе до тежка белодробна инфекция - пневмония, особено опасна за възрастни хора с други здравословни проблеми. Според СЗО "най-честата форма на предаване е вдишването на замърсени аерозоли от замърсена вода", като например чрез климатични охладителни системи, системи за топла и студена вода, овлажнители и джакузи.

През уикенда Жешув дезинфекцира водоснабдителната си система като предпазна мярка.

Радиохакери предизвикват масово аварийно спиране на влакове в Полша

Радиохакери предизвикват масово аварийно спиране на влакове в Полша

Заподозрените са излъчили спешен сигнал - известен като "радиоспиране"